Methods of concentration and their effect on the technological properties of powdered milk
Alshynova A.M., Smailova A.T., Nasrullin G.Sh., Mukhamadieva K.K.
Keywords: milk powder, hyperfiltration, quality, vacuum evaporation, reverse osmosis, dispersibility, cryoconcentration.
Abstract. The article presents the results of a study on the effect of concentration methods used in the dairy industry as a preliminary stage of milk thickening before spray drying on the technological properties of powdered milk. Powdered milk (PM) is a widely used ingredient implemented in the production of various types of food products in dry or reconstituted form; the quality of the finished product depends on its condition and technological properties. One of the significant factors influencing the quality characteristics of the lubricant and the formation of its technological properties are the processes used in its manufacture, including the obligatory production stage such as preliminary concentration (thickening). The study of scientific and technical materials revealed the demand for updating knowledge and structuring information that considers the effect of various concentration methods on the quality of PM. The following methods are considered in this study: vacuum evaporation, hyperfiltration, and cryoconcentration. Their brief description is provided.
Способы концентрирования и их влияние на технологические свойства сухого молока
Алшынова А.М., Смаилова А.Т., Насруллин Г.Ш., Мухамадиева К.К.
Ключевые слова: сухое молоко, гиперфильтрация, качество, вакуумное испарение, обратный осмос, диспергируемость, криоконцентрация.
Аннотация. В статье приведены результаты исследования о влиянии применяемых в молочной промышленности способов концентрирования в качестве предварительного этапа сгущения молока перед распылительной сушкой на технологические свойства сухого молока. Сухое молоко (СМ) является широко применяемым ингредиентом, используемым в производстве различных видов пищевых продуктов в сухом или восстановленном виде, от кондиции и технологических свойств которого зависит качество готовой продукции. Одним из значимых факторов, оказывающих влияние на качественные характеристики СМ и формирование его технологических свойств, безусловно считаются процессы, используемые при его изготовлении, в т.ч. такой обязательный производственный этап, как предварительное концентрирование (сгущение). Изучение научно-технических материалов выявило востребованность в обновлении знаний и структурировании информации, рассматривающей влияние различных методов концентрирования на качество СМ. Рассмотрены следующие способы: вакуумное испарение, гиперфильтрация, криоконцентрирование. Приведено их краткое описание.